پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
خواص ماست
نوشته شده در دو شنبه 26 / 5
بازدید : 293
نویسنده : ali

ماست يک فرآورده لبني تخميري است و در هرم غذايي در گروه شير و لبنيات جاي دارد. اما ماست بجز کلسيم شامل چه ويتامين هاي مي باشد؟

ماست نيز مانند بقيه هم گروه‌هاي خود منبع بسيار خوب کلسيم، فسفر، ويتامين‌هاي گروه B مانند ريبو فلاوين، اسيد پانتوتنيک و روي است.جالب است بدانيد که يک ليوان آن حدود 450 ميلي‌گرم کلسيم و1/5 ميلي ‌گرم روي دارد. 

نسبت بين کلسيم و فسفر در ماست بسيار حايز اهميت است، زيرا براي داشتن استخوان‌هايي سالم تنها مقدار کلسيم دريافتي مهم نيست، بلکه مقدار فسفر نيز اهميت دارد. در واقع نسبت کلسيم به فسفر دريافتي از غذاها،در رسوب کلسيم دراستخوان ها موثر است.

مناسب ترين نسبت ميان اين دو ريز مغذي مشابه ترکيب شير مادر يااستخوان ‌هاي بدن است،يعني به ازاي هر 1000 ميلي گرم کلسيم دريافتي، 440 ميلي گرم فسفر بايد دريافت شود.چنين نسبتي تنها در لبنيات وجود دارد.

کلسيم موجود در ماست، در حفظ سلامت سلول ‌هاي روده‌اي نيز مفيد است. مخصوصاً زنان به دليل بارداري و شيردهي در دوران جواني و نيز قطع توليد استروژن در دوران يائسگي، بيشتر در معرض پوکي استخوان بوده و بايد دقت کنند که روزانه 3 واحد لبنيات بخورند.

اهميت توليد کننده‌هاي اسيدلاکتيک

ماست يک ماده غذايي پروبيوتيک است، يعني حاوي ميکروب‌ هاي زنده مفيدي است که ماست وارد لوله گوارش مي ‌شوند و با جايگزيني در روده‌ها،اين اندام را از وجود باکتري‌ هاي بيماري ‌زا محافظت مي ‌کنند و به عمل تخمير ادامه مي ‌دهند و با توليد اسيد‌هاي چرب کوتاه زنجيره، به سلامت سلول‌ هاي روده کمک مي ‌کنند.

جالب است بدانيد، مواد غذايي پروبيوتيک به افزايش سطح ايمني بدن نيز کمک مي‌ کنند. مشاهده شده است، کودکاني که مادران ‌شان در ماه‌ هاي آخر بارداري، از مواد غذايي پروبيوتيک استفاده مي ‌کرده اند،کمتر به آلرژي هاي غذايي،اسهال و اگزما مبتلا مي‌ شوند.

ماست به هضم و جذب غذا نيز کمک مي ‌کند،زيرا اسيد لاکتيک موجود در آن به جذب بهتر کلسيم کمک مي ‌کند و محيط مناسب بيولوژيکي را براي بهبود جذب کلسيم و ويتامين ‌ها فراهم مي ‌آورد.باکتري ‌هاي زنده ي مفيد در ماست، به توليد آنزيم لاکتاز نيز مي ‌پردازند، آنزيمي که براي هضم قند شير ضروري است و بسياري از افراد به دليل کمبود ترشح اين آنزيم در روده، دچار عدم تحمل نسبت به شيرمي شوند و با مصرف شير دچار عوارضي مانند اسهال،نفخ و دل پيچه مي گردند.مصرف مرتب ماست، از طريق توليد آنزيم توسط باکتري ‌ها به کاهش اين علايم در فرد کمک مي ‌کند،ضمن اين که در ماست،لاکتوز به اسيد لاکتيک تبديل شده است و اين افراد بدون نگراني مي‌ توانند از آن استفاده کنند.

پيشگيري از سرطان

ماست در کاهش احتمال بروز سرطان روده نيز موثر است. به اين ترتيب که لاکتوباکترياسه‌هاي موجود در آن،رشد باکتري‌ هاي مفيد در روده را تحريک کرده و باکتري‌ هاي بيماري ‌زا را که مي‌ توانند به سلول‌ هاي روده آسيب برسانند، کاهش مي ‌دهند. از سوي ديگر اين باکتري ‌ها با متصل شدن به اسيد‌هاي صفراوي، احتمال وارد شدن آسيب به سلول ‌هاي روده را کم مي ‌کنند و از تبديل نيترات و نيتريت موجود در غذا به ترکيبات نيتروزآمين که سرطان ‌زا هستند، جلوگيري به عمل مي‌ آورند. 

کلسيم موجود در ماست نيز ضمن باند شدن با ترکيبات صفراوي، رشد سلول‌ هاي طولي روده را کم مي ‌کند. طي برخي مطالعات ديده شده افرادي که روزانه بيش از 1200 ميلي‌ گرم کلسيم مصرف مي ‌کنند، 75 درصد احتمال ابتلاي کمتري به سرطان روده داشته‌اند.

ماست با طعم ميوه

در کشورهاي اروپايي از ماست در دسرهاي مختلف نيز استفاده مي ‌شود.يکي از محصولاتي که به تازگي وارد بازار ايران نيز شده است،ماست ميوه‌اي است. شما در منزل نيز مي ‌توانيد ماست ميوه‌اي را با افزودن ميوه‌هايي مانند هلو، گلابي، موز تهيه کنيد. فقط به خاطر داشته باشيد که در تهيه ماست ميوه‌اي بهتر است از ميوه‌هايي با طعم ملايم استفاده شود.

تهيه ماست ميوه‌اي مخصوصا براي کودکان، روش بسيار مناسبي در تشويق آنان به مصرف لبنيات و ميوه است و مي ‌تواند به عنوان ميان وعده اي سالم جايگزين ميان وعده‌هاي چرب و پُرکالري کودکان شود، ضمن اين که همراهي ماست و ميوه باعث مي‌ شود ويتامين ‌هاي موجود در ميوه،به کمک اسيد لاکتيک موجود در ماست، بهتر جذب شوند. 

همچنين پکتين موجود در ميوه‌جات با همراهي لاکتوباکترياسه‌هاي موجود در ماست، به کاهش جذب کلسترول کمک مي‌ کند که در بزرگسالان حايز اهميت است.به علاوه،ماست چون داراي پروتئين‌هايي است که هضم آن ها راحت است، مي ‌تواند با قطع شير پس از شيرخوارگي، در رژيم غذايي کودک قرار گيرد. 

زماني که کودکان دچار عفونت‌هاي روده‌اي و اسهال مي ‌شوند و تا مدت‌ها ممکن است نسبت به شير عدم تحمل داشته باشند، ماست را در رژيم غذايي آنها در مقادير بيشتر بگنجانيد، زيرا طي حرارت دادن شير در فرايند توليد ماست، پروتئين‌هاي آن به مولکول‌هاي ساده ‌تر تغيير يافته و داراي هضم و جذب آسان ‌تري خواهد بود.

و اما آب ماست

گاهي ماست آب مي ‌اندازد. هرگز آب ماست را دور نريزيد. آب ماست داراي کلسيم و ويتامين‌هاي گروه B بوده و در عين حال پروتئين کمي دارد و مي ‌تواند در شرايط محدوديت مصرف پروتئين، مانند بيماران کليوي و يا در برخي مراحل نارسايي کبدي مورد استفاده قرار گيرد.


:: موضوعات مرتبط: دانستنیها , ,
:: برچسب‌ها: خواص ماست , ماست ,



بازدید : 114
نویسنده : ali

اغلب ما از مراجعه به دندان پزشک واهمه داریم.زیرا علاوه بر هزینه بالا، درد ناشی از پر کردن و عصب کشی دندان را نمی توان به راحتی فراموش کرد. پس آیا بهتر نیست از همان ابتدا با اتخاذ یک برنامه غذایی مناسب، احتمال خرابی دندان را کاهش داد؟

 دندان پزشکان توصیه می کنند که برای حفظ سلامت دندان باید از مصرف برخی مواد غذایی پرهیز شود.در ادامه مطلب به برخی از این مواد اشاره می شود.

نوشابه گازدار، چه معمولی و چه رژیمی؛این نوشیدنی حاوی اسید است که مینای دندان را ضعیف می کند. استفاده از نی برای نوشیدن باعث می شود تا میزان تماس آن با دندان محدود شود.

بعضی میوه ها؛ اگر دندان های ضعیفی دارید بهتر است از گاز زدن سیب، هویج و ذرت بپرهیزید؛ زیرا این امر باعث ترک خوردن دندان های آسیب دیده می شود، لازم نیست کاملاً از مصرف این مواد غذایی دست بردارید بلکه آن ها را قبل از خوردن به تکه های کوچک دربیاورید.

آب نبات سفت؛ با مکیدن آب نبات، دندان ها به مدت طولانی در معرض قند قرار می گیرد. جویدن آن نیز ممکن است باعث شکستن و یا درآمدن ماده پرکردنی دندان شود.

یخ؛ جویدن یخ پس از خوردن نوشیدنی به دندان ها آسیب جدی می رساند. این عادت باعث ترک یا شکستگی دندان می شود.

سس گوجه فرنگی؛مینای دندان به رنگ های تیره حساس است. منافذ مینا به آسانی این رنگ و اسیدیته این مواد را به خود جذب می کند که در پی آن لکه هایی ایجاد می شود.برای حل این مشکل پس از صرف غذا، دندان را با آب کافی بشویید.

آب معدنی؛ هنگام روند تصفیه، میزان اسیدیته آب بالا می رود و این اسید باعث پوسیدگی دندان می شود.

شکلات چسبناک؛شکلات چسبناک مانند تافی بین دندان ها گیر می کند و باعث ایجاد پوسیدگی می شود. علاوه بر آن در برخی مواقع این نوع شکلات باعث کنده شدن دندان هم می شود.

چیپس؛با گیرکردن تکه های چیپس بین دندان ها، باکتری های تولیدکننده اسید حمله ور می شود و خطر پوسیدگی دندان افزایش می یابد.

لیموناد؛اسید سیتریک موجود در لیموترش به دندان آسیب می رساند. لیموناد، ترکیب مخرب اسید و قند است و هر دو باعث پوسیدگی دندان می شود.افزودن کمی لیمو به آب آشامیدنی نیز برای دندان مضر است زیرا اسیدیته آب را افزایش می دهد.

ذرت بوداده؛همانند چیپس، ذرت بو داده نیز بین دندان ها گیر می کند و باعث رشد باکتری می شود. دانه های پف نکرده نیز باعث شکستن دندان می شود.

میوه خشک؛کشمش، انجیر، زردآلوی خشک سرشار از مواد مغذی است. اما قند آن نیز زیاد است. این مواد روی دندان می چسبد و باعث خرابی آن می شود. بهتر است به جای این مواد از میوه های تازه استفاده کنید.

نوشیدنی های انرژی زا؛قند و اسید موجود در این نوشیدنی ها، احتمال خرابی و ساییدگی دندان را بسیار بالا می برد.

قرص های ویتامین؛اگرچه این قرص ها علایم سرماخوردگی را تسکین می دهد اما میزان قند آن به اندازه آب نبات سفت است. «برای پیش گیری از خرابی دندان به جای این قرص ها، از آب یا چای گیاهی استفاده کنید».

میوه های مرکباتی؛میوه های مرکباتی سرشار از ماده مغذی است. اما به دلیل داشتن اسید به مینای دندان آسیب می رساند. بنابراین پس از مصرف این دسته از میوه ها، دهان را با آب بشویید.

سرکه؛از سرکه برای تهیه انواع سس ها، ترشی و... استفاده می شود. اما این ماده طعم دهنده به خرابی دندان نیز منجر می شود. نتایج بررسی های اخیر نشان می دهد، افرادی که غذاهای سرشار از سرکه مصرف می کنند با ۳۰ تا ۸۵ درصد افزایش خطر پوسیدگی مینای دندان مواجهند. کاهو با اثر مخرب سرکه مقابله می کند بنابراین افزودن سرکه روی سالادکاهو، مشکلی ایجاد نمی کند.

پودر کاری؛هر نوع غذای سرشار از رنگ دانه مانند سس سویا و پودر کاری باعث تغییر رنگ دندان می شود.برای پیش گیری از تغییر رنگ دندان، پس از مصرف غذای حاوی پودر کاری، آب بنوشید.

چای سیاه؛چای حاوی ماده ای به نام «تانین» است که روی دندان لکه ایجاد می کند. هرچه چای پررنگ تر باشد، احتمال آسیب رساندن آن به دندان ها نیز بیشتر است. می توانید چای سبز یا هر نوع دمنوش گیاهی را جایگزین چای سیاه کنید.

میوه های کنسروی؛کنسرو میوه ها علاوه بر قند زیاد حاوی اسید نیز است که به دندان ها آسیب می رساند.




دشمنان دستگاه گوارش را بشناسید
نوشته شده در شنبه 3 / 5
بازدید : 214
نویسنده : ali

اكثر افراد دچار مشكلات گوارشی در طول عمر خود می‌شوند. برخی از این مشكلات به خودی خود برطرف شده یا برخی به كمك دارو درمان می‌شوند، اما از طرفی بعضی دیگر نیز همچنان به صورت مزمن باقی می‌مانند.

 

سوزش سردل

سیستم گوارش بدن شامل یك لوله (مجرا) از دهان تا روده (مری، معده و روده) و همچنین سایر اندام‌هایی است كه به این مجرا متصل می‌شوند. قسمت شكم، كاملاً توسط اندام‌های دستگاه گوارش پر شده است، بنابراین اهمیت سالم بودن دستگاه گوارش از آن جهت است كه تمامی سلول‌های موجود در بدن از طریق همین دستگاه تغذیه می‌شوند. بیماری‌های دستگاه گوارش بر اثر عوامل متعدد و دارای نشانه‌های مختلفی هستند. ناراحتی‌های روده‌ای (روده بزرگ و كوچك)، یبوست، اسهال، استفراغ، عدم هضم مواد غذایی و... همه و همه از بیماری‌های مربوط به دستگاه گوارش می‌باشند. اغلب بیماری‌های دستگاه گوارش ناشی از عوامل زیر هستند:

 

استرس

استرس (جسمی، روحی و عاطفی و فكری) می‌تواند یكی از مهم‌ترین عوامل در بروز مشكلات گوارشی (مانند سندرم روده تحریك‌پذیر و سوءهاضمه) باشد. هنگامی كه دچار استرس می‌شوید، فرآیند هضم مواد غذایی دچار اشكال شده و سرعت آن كاهش می‌یابد، زیرا تمام قوای بدن (رسانیدن خون، تامین انرژی و رسانیدن اكسیژن) صرف از بین بردن استرس وارده به بدن شده و سعی می‌كند مناطق درگیر با استرس را تقویت و انرژی رسانی كند، در نتیجه این امر به خودی خود سبب می‌شود كه مواد غذایی به مدت طولانی‌تری در دستگاه گوارش مانده و سبب ایجاد عوارض گوارشی می‌شود.

 

مصرف كافئین

مصرف قهوه به مقدار زیاد اگر با معده خالی انجام شود، سبب بروز ناراحتی و گرفتگی دستگاه گوارش می‌شود. مصرف زیاد قهوه سبب افزایش یافتن اسیدیته ترشحات معده شده و در نتیجه به جدار روده‌ها آسیب می‌رساند. از طرفی قهوه سبب ایجاد سوزش سر دل و برگشت اسید (ریفلاكس) می‌شود، زیرا موجب شل شدن اسفنكتر میان مری و معده می‌گردد.

 

مصرف انواع داروها

بسیاری از داروهایی كه مصرف می‌كنیم، روی عملكرد دستگاه گوارش تاثیر می‌گذارند. یكی از آسیب‌های شایع دستگاه گوارش بر اثر مصرف داروها، آسیب دیدن جدار و مخاط معده می‌باشد. برخی از داروها سبب كاهش فعالیت و عملكرد عصب‌ها و ماهیچه‌های دستگاه گوارش می‌شوند. برخی از داروها نیز سبب بروز یبوست در افراد می‌گردند، بنابراین با پزشك خود در مورد عوارض جانبی داروها مشورت نمایید.

 

كم‌تحركی افراد

اگر در زندگی، فرد كم تحركی بوده و فعالیت فیزیكی چندانی ندارید، این امر سبب تضعیف دستگاه گوارش می‌شود. كم تحركی سبب كاهش متابولیسم و سوخت و ساز بدن می‌شود و یبوست ایجاد می‌كند. ورزش‌كردن، سبب رفع تنبلی معده شده و با تحریك ماهیچه‌های روده سبب حركت مواد غذایی موجود در روده می‌شود و به دفع آن كمك می‌كند.بنابراین برای داشتن سیستم گوارش سالم باید سبك زندگی افراد سالم باشد و با رژیم غذایی مناسب، ورزش مداوم، اجتناب از مصرف الكل و دخانیات و كم كردن استرس در زندگی، به این امر كمك كنیم.

 

خوب نجویدن

خوب نجویدن غذا و قورت دادن (بلعیدن) آن سبب می‌شود كه كار دستگاه گوارش مضاعف شود و مدت زمان طولانی‌تری را صرف تجزیه و شكستن مواد غذایی به اجزای كوچك‌تر نماید و همین امر سبب می‌شود كه جذب ریزمغذی‌ها از قبیل انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و سایر تركیبات مورد نیاز بدن به خوبی انجام نشده و دفع شوند. از طرفی خوب نجویدن غذا می‌تواند سبب آروغ زدن، تولید گاز و عدم هضم مواد غذایی شود.

 

سیگار كشیدن

تركیبات شیمیایی زیادی در سیگار وجود دارد كه صدها نوع از این تركیبات سمی می‌باشند و این تركیبات سمی با آسیب رساندن به دستگاه گوارش سبب بیماری‌های رایج دستگاه گوارش مانند سوزش سر دل و زخم‌معده می‌شوند. سیگار كشیدن همچنین سبب افزایش خطر ابتلا به التهاب روده و سنگ كیسه صفرا می‌شود.

 

داشتن رژیم غذایی كم‌فیبر

فیبر یكی از تركیبات مفید مواد غذایی است كه سبب خوب كاركردن دستگاه گوارش شده و به دستگاه گوارش در حذف مواد زائد و سمی كمك می‌نماید. فقدان فیبر در رژیم غذایی روزانه افراد می‌تواند سبب بروز یبوست و سایر بیماری‌ها از جمله سرطان روده و كولون گردد.

                                                                                       


:: موضوعات مرتبط: دانستنیها , ,



آیا کمپوت‌ها خاصیت هم دارند؟
نوشته شده در جمعه 2 / 5
بازدید : 246
نویسنده : ali

مشکل اصلی کمپوت‌ها میزان قند افزوده است. کمپوت‌های صنعتی قند زیادی دارند.
بدون شک شما هم بارها و بارها شنیده‌اید که متخصصان توصیه می‌کنند روزانه بین 5 تا 7 واحد میوه و سبزیجات میل کنید. اما به نظر می‌رسد مصرف این میزان میوه‌ی تازه کمی سخت باشد. به خاطر این که برخی از مردم با گوارش میوه‌ی تازه کمی مشکل دارند.

سۆال اینجاست که آیا می‌توان گاهی وقت‌ها کمپوت را جایگزین میوه‌ی تازه کرد؟ آیا کمپوت‌ها هم برای سلامتی مفیدند؟ آیا کمپوت‌ها ویتامین‌های خود را از دست می‌دهند؟ برای رسیدن به جواب این سۆالات مطالعه‌ی این مطلب کوتاه را از دست ندهید.

کمپوت همان میوه‌ی پخته شده است. معمولاً بچه ها کمپوت را بهتر از میوه‌ی خام تازه می‌خورند. باید بدانید که کمپوت‌ها هم حاوی ویتامین هستند و اصلاً نمی‌توان آن‌ها را فاقد ویتامین و مواد مغذی دانست.

حتماً می‌دانید که ویتامین C در اثر حرارت از بین می‌رود. اما باید بدانید که تولید کنندگان این محصولات غذایی برای جبران ویتامین C از دست رفته اسید اسکوربیک به کمپوت‌ها اضافه می‌کنند. برای همین هم کمپوت‌های صنعتی معمولاً به اندازه‌ی میوه‌های تازه ویتامین C دارند.

پیش سازهای ویتامین A نیز در کمپوت وجود دارند. در بین این پیش‌سازها می‌توان به کاروتنوئیدها اشاره کرد. این ترکیبات در میوه های نارنجی یا قرمز مانند زردآلو، گریپ‌فروت، هلو و غیره وجود دارد.

در مورد فیبرها هم باید بگوییم که حرارت بالا باعث می‌شود این ترکیبات مغذی بیشتر جذب بدن شوند. برای همین افرادی که سیستم گوارش حساسی دارند کمپوت را بهتر از میوه‌ی تازه تحمل کرده و راحت‌تر از فیبرهای آن‌ها استفاده می‌کنند.

همچنین باید بدانید که پیش سازهای ویتامین A نیز در کمپوت وجود دارند. در بین این پیش‌سازها می‌توان به کاروتنوئیدها اشاره کرد. این ترکیبات در میوه های نارنجی یا قرمز مانند زردآلو، گریپ‌فروت، هلو و غیره وجود دارد. کاروتنوئیدها خدمت زیادی به سلامتی ما می‌کنند. این ترکیبات به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی از ابتلا به سرطان پیشگیری کرده و پیری را به تعویق می‌اندازد.

مشکل اصلی کمپوت‌ها میزان قند افزوده است. کمپوت‌های صنعتی قند زیادی دارند. بهتر است کمپوت‌هایی انتخاب کنید که روی آن‌ها عبارت «بدون قند افزوده» نوشته شده باشد. در این صورت میزان قند آن‌ها برابر با میوه‌ی طبیعی می‌باشد.

اگر نمی‌توانید به هر دلیلی میوه‌ی تازه بخورید خودتان را هم از مصرف کمپوت به بهانه‌ی این که ویتامین ندارد محروم نکنید. می‌توانید از کمپوت به عنوان دسر استفاده کرده و از خواص آن استفاده کنید.


:: موضوعات مرتبط: دانستنیها , ,
:: برچسب‌ها: کمپوت ها , خاصیت کمپوت ها , دانستنیها , آیا کمپوت ها خاصیت دارند؟ ,



بازدید : 251
نویسنده : ali

در طول ماه مبارک رمضان رژیم غذایی شما نباید با حالت عادی تفاوت زیادی داشته باشد و باید به گونه ای باشد که وزن شما کاهش یا افزایش زیادی نداشته باشد. البته برای افرادی که اضافه وزن دارند ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی جهت کاهش وزن مختصر و همچنین کسب آمادگی برای شروع برنامه کاهش وزن بعد از ماه مبارک است.
سحری مثل ناهار
وعده سحری بهتر است مثل وعده ناهار باشد و غذای اصلی در این وعده صرف شود: انواع چلوخورش ها (البته کم چرب و سرخ نشده)، پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات (عدس پلو، لوبیا پلو و سبزی پلو) به همراه مرغ، ماهی یا گوشت به همراه سبزی خوردن یا سالاد و ماست برای این وعده مناسب است. مصرف سالاد و یک واحد میوه تابستانی به کنترل تشنگی تا اواسط روز کمک می کند. از نوشیدن چای بلافاصله بعد از اتمام سحری اجتناب کنید، زیرا باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی مورد نیاز بدن در طول روز می شود. توصیه می شود از مصرف قند و شکر مخصوصا در وعده سحر پرهیز کنید، زیرا باعث احساس گرسنگی زود هنگام می شود. لازم به ذکر است که روزه داری بدون صرف سحری برای تمام گروه های سنی به ویژه نوجوانان و جوانان می تواند با عوارض زیادی همراه باشد. گرچه در طی ماه رمضان و به ویژه روزهای اول ممکن است هیچ کدام از عوارض، شکایتی را در فرد ایجاد نکنند، اما قطعا عوارض بلندمدتی خواهند داشت، بنابراین اهمیت ویژه ای به وعده سحری بدهید. حتی اگر سال ها بدون سحری روزه می گرفتید از امسال این عادت مضر را اصلاح فرمایید.
همزمان چند نوع غذا نخورید
وعده شام بهتر است با فاصله یک ساعت بعد از افطار باشد. سوپ سبزیجات و مرغ، آش جو، حلیم بدون روغن، خوراک لوبیا با هویج، عدسی، خوراک سبزیجات، خوراک گوشت بدون چربی، ماهی کبابی با کمی نان (بهتر است از نان های سبوسدار مثل سنگک استفاده کنید) به همراه ماست و خیار یا دوغ پروبیوتیک و سبزی خوردن یا سالاد از انتخاب های مناسب برای این وعده هستند. از مصرف چای بلافاصله بعد از شام نیز خودداری کنید، چون جذب آهن منابع غیر گوشتی را کاهش می دهد.
چند پیشنهاد برای وعده افطار
به هنگام افطار ابتدا روزه خود را با چای یا شیر گرم و خرما یا کشمش باز کنید، سپس به طور متناوب در طی هفته می توانید مقداری نان و پنیر و سبزی و گردو یا شامی یا انواع کوکو یا چند قاشق فرنی یا شیربرنج به آرامی میل کنید. پیش از احساس سیری دست از خوردن بکشید، زیرا بعد از ۲۰ دقیقه کاملا احساس سیری ایجاد می شود.
شام تا سحر
بهتر است به عنوان دسر بعد از شام از ۳ تا ۴ واحد میوه های تابستانی استفاده کنید. نوشیدن آب را در فاصله شام تا سحر (حداقل به میزان ۳ لیوان) فراموش نفرمایید.
پیشگیری از یبوست
استفاده از غذاهای حاوی فیبر شامل انواع میوه و سبزی، نان سبوسدار، نخود سبز، کدومسمایی، بلغور، اسفناج و سایر گیاهان مثل برگ چغندر، میوه های خشک مخصوصاً گلابی، آلو، انجیر و بادام برای پیشگیری از یبوست و احساس دیرتر گرسنگی در طی روز توصیه می شود.
بخورنخورهای افطار
رطب یا خرما + آب: افطار کردن با خرما سنت است و بهتر است تا شام چیز دیگری میل نشود. اما اگر خواستید چیز دیگری مصرف کنید بهتر است از شیرینی جات طبیعی مصرف کنید، مثل عسل به صورت شربت یا انگور و کشمش یا میوه های شیرین دیگر. آبی که هنگام افطار می نوشید بهتر است نه زیاد گرم باشد و نه زیاد سرد (معتدل). سعی شود افطار و شام با هم مصرف نشود، حداقل نیم ساعت بعد از افطار شام مصرف شود. در افطار لبنیات مثل دوغ و ماست مصرف نشود زیرا بسیار سرد است و برای مغز مضر بوده و چه بسا احساس کسالت به انسان دست دهد.
بخورنخورهای شام
حریره بادام با آرد برنج قهوه ای که با عسل یا شیره انگور یا شیره خرما شیرین شده باشد. نان + پنیر + سبزی + مغز گردو + چند عدد خرما یا مقداری انگور رسیده. اکتفا به یک نوع غذای ساده که بخار پز یا آب پز شده باشد مانند: انواع پلوها و خورش ها. می توان از غذاهای گوشتی یا غذاهای دریایی نیز در وعده شام استفاده کرد اما به مقدار کم (حداکثر ۲ بار در هفته)می توان از آش جو با کشک مرغوب استفاده کرد. می توان از انواع سوپ ها نیز استفاده کرد.
بخورنخورهای سحر
بهتر است در سحری از غذاهای گیاهی پخته یا خام استفاده شود. مثلا: سالاد فصل + ۲ قاشق غذا خوری جوانه گندم + لیمو ترش تازه و روغن زیتون و آن را خوب بجوید. سپس می توان مقدار کمی از غذاهای پخته گیاهی مانند پلو و خورش گیاهی استفاده کرد. به جای گوشت درسحری می توان از قارچ استفاده کرد. مقداری میوه و مغز بادام خام یا مغز گردو و پسته و فندق و تعدادی انجیر خشک، خوب جویده و بعد ۲ لیوان آب خنک نیز میل شود. می توان در سحری چند دانه خرما یا انجیر یا میوه های دیگر نیز تناول کرد. غذاهای حاوی حبوبات، خرما، پنیر، نان گندم سبوسدار، شیر، ماست محلی، میوه و سبزیجات، نیز می توان مصرف کرد. 
توصیه های کلی

در هنگام شام و سحری فقط از یک نوع غذا استفاده شود که شامل سه گروه غذایی باشد و از مصرف چند نوع غذا باهم خودداری شود. حتما سحری میل شود، زیرا به فرموده پیامبر (ص) درآن برکت است و نیاز تغذیه ای بدن را در طول روز تامین می کند و از کاهش قند خون و از بی حوصلگی و خستگی و کاهش یادگیری جلوگیری می کند. در سحری غذاهای کم حجم مصرف و سعی شود غذاهای فیبردار مصرف شود. مصرف سبزیجات و میوه جات هنگام سحری و شام بسیار مناسب است و کمک به دفع سموم می کند و تشنگی در طول روز را کاهش می دهد.

در شام و سحر سعی شود از آرد سبوسدار استفاده شود(نانی که با آرد سبوسدار پخت شده باشد مانند نان سنگک). در سحری از مصرف غذاهایی مثل: کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی، کتلت، گوشت سرخ کرده، جوجه کباب، ماهی کباب، همچنین غذاهایی که ادویه زیاد دارند خودداری شود، زیرا این غذاها موجب تشنگی می شوند. از مصرف غذاهای شیرین و چرب مثل زولبیا و بامیه خودداری شود. مصرف غذاهای ساندویچی و سس مایونز نیز ضرر دارد و مناسب نیست. جهت احساس تشنگی کمتر، می توان در پایان سحری لیموترش استفاده کرد. در شام و سحری از مصرف غذاهای سنگین و سرخ کرده پرهیز شود. بعد از مصرف سحری بلا فاصله نخوابید. در هنگام سحری از نوشیدن چای خودداری شود زیرا دفع آب بدن را زیاد می کند و موجب تشنگی می شود.


:: موضوعات مرتبط: دانستنیها , ,